27 Eylül 2012 Perşembe

Futbol sadece bir oyun! Ve kadınlar her zaman iyi 'oyun' oynar!


Futbol, kuralları standart şekilde belirlenmiş bir spor, evet! Ama bunun bir adım ötesine gidersek, futbolu bir 'oyun' olarak tanımlamak da mümkün. Sahada karşılık iki grubunun bir topun etrafında, iki kaleyi kullanarak birbirlerine 'gol atma' oyunu... Üstelik tarihi geçmişi M.Ö. Asya Hun Devleti'ne kadar uzanıyor. Bununla birlikte Homeros da Odysseia'da top oyunlarından bahseder ki futbolun takma isimleri arasında The beautiful game de var :)
Dünya üzerinde çok büyük bir sektöre dönüşmüş olan futbol, bu güne kadar ağırlıklı olarak 'erkek' oyunu olarak kabul ediliyor. Peki neden? Bunun nedeni aslında çok basit! Hiç bir kadın -ya da çoğu- bir topun arkasında 90 dakika koşmaz çünkü bunu çok da akıllıca bulmaz... Evet, kadınlar çok daha zor sporları yapıyor ve başarılı da oluyorlar.
Ancak besbelli ki topun arkasında 90 dakika koşmak pek de zevkli değil. Şurası bir gerçek ki kadın tutku duymadığı hiçbir şeyin peşinden koşmaz... Fakat yine de Türk toplumu düşünüldüğünde doğuştan varolan kadın özgürlüğüne, toplumun verdiği biçim, Türkiye'de futbolun sadece erkek 'sporu' olmasını yoğun bir şekilde desteklemiştir. Bugün de farklı değil bu! Kız çocukları da 'kadın' olmanın bilinci ile büyütülmüyor mu? Hangi aile, kızının ciddi bir ataerkil sporu olan futbolla ilgilenmesine izin verir! Pek fazla olmasa gerek...
Genç bir kız ergenlik dönemininde de 'futbol'u bilinçli olarak seçip, oynamak için istek dahi gösterse sanırım Türkiye'de böyle bir alt zemin çok da oluşmuş değil... Bu tabii daha çok futbol otoritelerini ilgilendiriyor.

Daha da ötesinde, kadının her şekilde -kocası, sevgilisi ya da oğlu aracılığıyla yaşamına giren futboldan zevk alması mümkün mü?
Bugünlerde futbol maçlarını izleyen kadınlarımızı da görüyoruz. Elbette kadın olarak bu tür sosyal ortamlarda bulunulmalı... Fakat şurası çok ilginç ki, kadının bu ortamı yumuşatması gerekirken, ortam kadını sertleştiriyor! Saha kenarında futbol izleyen kadın da adeta erkekleşiyor ve ciddi ciddi hakeme ve futbolcuya küfrediyor. Bu durumda futbolun vahşi cazibesinin kadını da baştan çıkarttığını söylemek sanırım yanlış olmaz!

Bu durumda ben şöyle düşünüyorum: Acaba futbol maçları küfür etmeden izlenebilir mi? Açıkçası bir futbol karşılaşmasını izleme deneyimim hiç olmadığı için bu soruya cevap vermem çok zor. Fakat benim evimde futbol izlendiğinde, önce futbol izlenen odanın kapısını, sonra da kendi çalışma odamın kapısını kapatıyorum. Çünkü kardeşimin ses tonu 90 dakika boyunca ilginç söylemlerle yüksek bir performans gösteriyor...

Futbol sadece bir oyun! Kadın ya da erkek futbolun bir 'oyun' olduğunun bilincinde olursa, 90 dakika sadece sahada kalacaktır.
Fakat bir başka gerçek daha var: Futbol büyük bir endüstri ve giderek kadınları da ele geçiriyor.

1 yorum:

  1. 'oyun' dan anlayan kadınlarla 'futbol'dan anlayan erkekler bilgi transferi yapsınlar birbirlerine, valla olan onlara olur, biz nasılsa çocuklarla reçellerle oyalanıyoruz onlar yeşil sahalarda çimleri yerler, fileleri tırmalarlar sonra :))

    YanıtlaSil