28 Eylül 2012 Cuma

Gaip

1186 yılında papa III. Urbanus ölüm döşeğinde artık cenneti bulmaları için gönderdiği adamların dönüşlerini görmeyeceğini düşünerek Seher’den aldığı kitabı adamı Pierre Blois’a emanet eder; ona gelip kendisini bulduklarında kitabı ait olduğu kişilere emanet etmesini söyler. Papalık arşivine ise kitabın bir suretinin ve mevcut çevirisinin sanki asıl olan oymuş gibi konulmasını buyurur.
Kitap yıllar içinde unutulacaktır. Ta ki tapınağın rahipleri tarafından bulunana kadar... Bulunan gerçek kitap sırlarıyla birlikte Alessandro di Mariano Filipepi (Botticelli)’ye teslim edilmiştir.
Mario (George’un da yardımıyla) tapınağın büyük üstadı Alessandro di Mariano Filipepi’nin isteğiyle papalık arşivindeki kitabı kopyalamaktadırlar. Ancak bu kitap gerçek değildir; bunu ikisi bilmemektedir. Kopyaladıkları III. Urbanus tarafından oraya konan sahte kitaptır. Ancak kitabı yoklamak için gelen ruhun (Seher) neden olduğu korku nedeniyle sonuçlarını düşünmeden kitabı çalarak oradan uzaklaşır. İkisi birlikte Alessandro’nun yanına giderler. Alessandro onlara elindeki gerçek olan kitaptan söz eder. Bu artık eyleme geçmeleri için bir uyarıdır. Ancak Mario ve George engizisyon rahipleri tarafından öldürülürler. Alessandro ise finans bulmak için kitabı Saksonya Dükü Frederick’e gönderir, yolda kitap Osmanlı atlıları tarafından çalınır ve sultan III. Beyazıt’a hediye edilir.
Alessandro di Mariano Filipepi’den sonra Leonardo da Vinci büyük üstat olur. Ölüm konusunda araştırmalar yapmaktadır. Bu arada bir sanatoryumda ölümü bekleyen Paolo Toscanelli ile görüşmeler yapmaktadır. Yaşlı adam konuşmalarının devamında Leonardo’ya seçildiğini söyler. Bu seçim Leonardo’nun cinler tarafından yazılmış olan yazmaların koruyuculuğu görevi anlamına gelmektedir. Leonardo kayıtlarında belirtilen Kait-Bai için fantastik bir yolculuğa çıkar. Orada cinlerin sultanından konu hakkında bilgi alır. İnsanın yaradılışında ne gibi olayların yaşandığını öğrenir. Kitap korunmak zorundadır. Kitabı kendi ölüm zamanı geldiğinde Fransa kralı François’a bırakır.
Sadrullah bir cami hocasıdır. Suhtelerine bildiklerini öğretmektedir. Aynı zamanda gaip ile bağlantı kurabilmek için tılsımlar yapmaktadır. Sadrullah’ın gaip ile olan ilişkileri sıklaştıkça gerçek ile gerçek dışı yer değiştirmeye başlar. Cinler Lilith’den olmadırlar; Lilith Adem’in ilk karısıdır. Lilith ile Adem arasında yaşananları öğrenir. Kendisine bu arada bir kitap yazdırılmaya başlar.
Evengel, Seher’den sonra kitabın koruyucusu olacaktır. Seher kitabın papalık arşivinde olmadığını öğrenmiştir ve kitaba o an için sahip olan Beyazıt’tan alınmasını düşünmüştür. Evangel bu amaçla yolculuğuna başladığında Reis bey tarafından Ukrayna taraflarında esir alınır ve satılmak üzere İstanbul’a getirilir. Bu Evangel’in yapması gereken yolculuğudur. Evangel’i almak için gelen esir tüccarları kadından korkarak oradan ayrılmaktadırlar. Kadının namı yayılır. Beyazıt rüyalarında bir kadın görmektedir ve tarifini Sadrazam Ali Paşaya yapmıştır. Paşa köle kadın ile padişahın rüyalarındaki kadının benzerliğini hissedip kadının hareme getirilmesini buyurur.
Beyazıt zevk ve sefa içinde yaşarken bir suikast girişimi sonrasında ağır yaralanır. Bunun tanrı tarafından kendisine doğru yola dönmesi için bir uyarı olduğunu düşünür ve kendisini dine verir. Tefekkürlerinde kendisine akıncıları tarafından ele geçirilen kitaba ilgi duymaya başlar. Kitapla birlikte büyük korkuların içine düşer koca sultan. Bu arada bir metin yazmaya başlamıştır. Bu günlerden birisinde Sadrullah gelip sultana kendisine yazdırılan kitabı sunar; iki kitap arasındaki benzerlik dikkat çekicidir. Sadrullah sarayda kendisine verilen odada intihar eder. Bu dönemde Selim’in tahtı ele geçirmek için babasının sultanlığına karşı girişimlerde bulunmaktadır. Onunla savaşır. Ama oğul ısrarcıdır. Evangel saraya, hareme getirilir ve sultana sunulur. Sultan onunla konuşur, o zaman içinde bulunduğu durumu fark eder ve oğlunun ısrarlarına karşı durmak tahtı ona teslim eder. Dimetoka’da dinlenmek niyetindedir ama oğlu tarafından zehirlenilir.
Bu üç ruh (Leonardo, Sadrullah ve Beyazıt) cennetin peşine giden ve orada ölen üç ruhtur. Yeniden doğmuşlardır ve hepsi ölümlerinden sonra Arafat’ta birleşirler. Orada dördüncü ruh kendilerine katılacaktır.


Gaip

442 sayfa
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder